Stresin Ağız Sağlığınıza Etkisi ve Bununla Başa Çıkmanın Yolları

Stresin Ağız Sağlığına Etkileri

Stresin Ağız Sağlığınıza Etkisi ve Bununla Başa Çıkmanın Yolları

Modern yaşamda stres neredeyse kaçınılmaz bir problemdir ve ruh sağlığımızı oldukça kötü etkiler. Başlangıçta mental olarak yaşadığımız stres, zaman içinde insan vücudunda fizyolojik olarak da bazı problemlere yol açabilir. Stresin vücudumuzda yarattığı en yaygın ve belirgin problemlerden bazıları ağız ve diş sağlığımız üzerinde görülür. Ağızda oluşan aftlar, diş sıkma, diş gıcırdatma, ağız kuruluğu ve çeşitli diş eti hastalıkları strese bağlı olarak ortaya çıkabilir veya ilerleyebilir. Bu yazımızda stresin ağız sağlığına etkileri yakından bakacağız. Yazının ikinci kısmında ise herkes için etkili olabilecek yaygın stres azaltma yollarını paylaşacağız.

Stresin Ağız Sağlığına Etkileri

Yukarıda da bahsedildiği gibi Stresin Ağız Sağlığına Etkileri ağız ve diş sağlığımız üzerinde ciddi sorunlara neden olabilir. Aşağıda strese bağlı en yaygın ağız ve diş sağlığı sorunlarını listeliyoruz:

Aftlar: 

Ağız içinde oluşan beyaz kenarlı küçük yaralara aft denir. Günlük yaşamında stres seviyesi yüksek kişilerde daha sık aft oluşabilir.

Diş sıkma ve diş gıcırdatma:

Bruksizm diye de anılan ve genellikle uyku sırasında dişleri aşırı sıkma ve/veya gıcırdatma hareketi birçok defa stres ile ilgilidir. Bu problem uzun vadede diş ve çene yapısında problemlere yol açar.

Ağız Kuruluğu: 

Ağız kuruluğu temel olarak tükürük sıvısının azalmasıdır. Tükürük sıvısı azaldığında ağızdaki asit miktarı artar ve diş çürümeleri başlayabilir veya hızlanabilir.

Diş Eti Hastalıkları: 

Diş eti hastalıklarını diş etlerimizdeki şişlik, kızarıklık veya kanamalardan tanıyabilirsiniz. Yoğun stres altındaki kişilerin diş eti hastalıklarına sahip olma riski yükselir.

Diş Çürümesi: 

Yukarıda sayılan sebeplere bağlı olarak gelişebileceği gibi, diş çürümeleri herhangi bir diş eti hastalığı ya da ağız kuruluğu olmayan hastalarda da gelişebilir. Stresli bir dönem yaşayanlar için risk daha yüksek olabilir.

Stresin Ağız Sağlımızı Etkileme Mekanizmaları

Stresli bir yaşam görüldüğü gibi ağız ve diş sağlımız açısından birçok risk barındırıyor. Peki, bizim ruhsal olarak yaşadığımız problemler, nasıl oluyor da ağzımın içine kadar etki edebiliyor? Aşağıda stresin hangi yollarla yukarıda sayılan problemlere neden olabileceği açıklanıyor. Psikolojik ve fizyolojik sağlığımız arasında çalışan bu mekanizmaları bilmek stresle baş etme konusunda daha motive edici olabilir.

Bağışıklık Sisteminin Zayıflaması: 

Stresin vücudumuza bıraktığı en yaygın izlerden birisi zayıflamış bir bağışıklık sistemidir. Dişlerimizin ve genel olarak ağzımızın bakterilerden dolayı hasar gördüğü düşünüldüğünde, bakterilerle savaşta bağışıklık sistemimizin zayıflaması bizi savunmasız bırakabilir.

Hormon Dengesizlikleri:

Stres hormon dengemizi bozabilir. Stresli zamanlarda kortizon gibi bazı hormonlar gereğinden fazla salgılanır. Aşırı salgılanan bu hormonlar özellikle diş etleri için oldukça büyük risk içerir. İltihaplanmalar ve buna bağlı ağız ve diş sağlığı problemleri bu yönüyle stresle yakından ilgili olabilir.

Sağlıksız Davranışlar:

Stresli bir dönem geçiren insanlar sigara ve alkol gibi zararlı maddeleri kullanmaya daha meyilli olabilirler. Vücudumuza birçok zararı bulunan bu alışkanlıklar maalesef diş sağlığımız üzerinde de ciddi hasarlar bırakır.

Ağız Bakımını İhmal Etmek:

Stres olumsuz davranışlar ve alışkanlıklar ortaya çıkardığı gibi, iyi alışkanlıkları terk etmemize de neden olabilir. Bu bağlamda en büyük risk terkedilen ya da özensiz hale gelen ağız bakım rutinlerimizdir. Diş fırçalama ya da diş ipi kullanma gibi günlük pratiklerimiz, stres nedeniyle kaybolabilir. Ayrıca düzenli diş hekimi ziyaretlerini aksatmalar da yine stresli zamanlarda görülebilecek olumsuz davranışlardandır.

Stres İle Başa Çıkmak İçin Neler Yapabilirim?

Mayo Clinic’ de yayınlanan bir makaleye göre, stresten kurtulmak için 4 tane “A” ya dikkat etmek gerekiyor. Bunlar Avoid (Kaçın), Alter (Değiştir), Accept (Kabullen), ve Adapt (Uyarla). Biz de stres kaynaklı ağız ve diş problemlerimizden kurtulmak için bu öneriyi daha pratik bir şekilde günlük hayatımıza aktarabiliriz. 

Modern hayatta stresten tamamen uzak durmak çok mümkün olmayabilir. Fakat, hayatımızda yapacağımız bazı değişikliklerle stres seviyemizi azaltabiliriz. İşte stresle mücadele etmek için işinize yarayabilecek bazı ipuçları:

Stres Kaynaklarınızı Bulmaya Çalışın:

Stresli iken bizi neyin bu hale getirdiğini tam olarak bilemeyebiliriz. Fakat, gün içerisinde yaşadığımız olayları ve bize hissettirdiklerini not ederek bir gün, bir hafta ya da bir ay içinde bizi nelerin ruhsal olarak yorduğunu belirleyebiliriz. Günlük tutmak ya da farkındalık egzersizleri yapmak bu konularda işe yarayabilir.

Stresle Başa Çıkmak İçin Sağlıklı Yolları Kullanın:

Sigara, alkol, uyuşturucu gibi maddeler stresle mücadele etmek isteyenler için geçici bir rahatlama sağlasa da, uzun vadede diş problemleri dahil olmak üzere çok daha kötü sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle, yoga veya daha başka rahatlatıcı egzersizler tercih edebilirsiniz.

Zaman Yönetiminizi Gözden Geçirin:

Stresli dönemlerde en çok şikâyet edilen konulardan birisi, günlük ya da haftalık rutinlere yetişmekte zorlanmalardır. Bu nedenle yapmamız gereken şeyleri bir önem sırasına koyun. Bazı şeyleri gerçekten yapmanız gerekmiyorsa programınızdan kaldırın. Daha sonra kalan işleri makul bir şekilde planlayın. Aynı anda birden fazla isle ilgilenmeyin ve gerektiği zaman sevdiklerinize hayır demeyi öğrenin.

Gerçekçi Hedefler Belirleyin:

Kendiniz için belirlediğiniz hedeflerin gerçekçi ve ulaşılabilir olduğundan emin olun. Sizin çabanız dışında kalan ve ulaşılması mümkün olmayan hedefler, ruhsal problemlere yol açabilir. Bunun yerine, küçük parçalara ayrılmış, ulaşılabilir hedefler belirleyip, ulaştığınız her bir küçük hedefin ardından kendiniz ödüllendirmeniz siz daha iyi hissettirecektir.

Dinlenin Ve Kendinize Zaman Ayırın:

Günlük hayatın koşuşturması yüzünden kendiniz ihmal etmeyin. Düzenli egzersiz ve yeterli uyku, çeşitli meditasyonlar gibi hem ruha hem vücuda faydalı olan rutinleri aksatmayın. Her gün en az 30 dakika size iyi hissettiren bir şey yapın. Kitap okumak, duş almak, kanepede uzanmak, yürüyüş yapmak, sevdiğiniz biriyle görüşmek bunlardan bazıları olabilir. 

Profesyonel Destek Almaktan Çekinmeyin:

Yukarıdaki öneriler her ne kadar basit ve etkili olsa da, bazı kişilerin bazı durumlarda profesyonel yardım alması gerekebilir. Stresle başa çıkmada yalnız olmadığınızı bilmek başlı başına önemli bir kazanımdır. Alanında iyi eğitim almış bir psikolog ya da terapistten destek almaktan çekinmeyin.

Melsadent Stres Konusunda Bana Neler Sunuyor?

Melsadent Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği İstanbul’da Tuzla bölgesinde uluslararası standartlarda hizmet veren üst düzey bir diş kliniğidir. Son teknoloji cihazları, modern tedavi yöntemleri ve en önemlisi alanında en iyi diş hekimleri ile yurtiçinden ve yurtdışından birçok hasta ağırlıyor.

Stres kaynaklı diş problemlerinde tedavinin en önemli kısmı stres faktörünün ortadan kaldırılmasıdır. Fakat, stres faktörünün tespit edilip kaldırılması her zaman çok hızlı olamayacağı için, acil olarak müdahale gereken bazı ağız ve diş problemleri vardır. Örneğin, diş gıcırdatmanın engellenmesi için gece plağı, hasar görmüş dişlerin onarımı için kron, dolgu, ya da implant gibi acil çözümler gerekir. 

İhtiyaç duyduğunuz tedaviye göre Tuzla’daki en iyi diş hekimlerini bulabileceğiniz, Tuzla ve civarının en seçkin diş kliniği olan Melsadent’e güvenin. Hem stres kaynaklı hem de stresten bağımsız her türlü ağız ve diş probleminiz için Melsadent sizleri bekliyor. Sağlıklı ve güzel gülüşler için geç kalmayın. 

 

Bu gönderiyi paylaş


WeCreativez WhatsApp Support
Temsilcimizden online destek ve randevu alabilirsiniz.
👋 Nasıl yardımcı olabilirim?