Tüm Yönleriyle Kanal Tedavisi: Endodontik Tedaviyi Anlamak

Tüm Yönleriyle Kanal Tedavisi: Endodontik Tedaviyi Anlamak

Amerikan Endodontistler Birliği’ne göre, diş hekimleri ve endodontistler her yıl Tüm Yönleriyle Kanal Tedavisi yoluyla milyonlarca dişi çekilmekten kurtarıyor. Diş çekimi ve devamındaki protez tedavilere başvurmadan önce, pek çok diş hekimi hastaların doğal dişlerini kullanmaya devam edebilmeleri için bu kritik endodontik tedaviyi sunuyorlar.

Bu postumuzda hastaların kanal tedavisi ile ilgili merak ettiği her şeyi kapsamlı ve basit bir şekilde anlatıyoruz. Bu yazıyı okuyarak, kanal tedavisinin ne olduğunu ve nasıl yapıldığını anlayabilir; bir kanal tedavisinden ne beklememiz gerektiği, tedavi sonrası süreçler ve merak edilen başka birçok konuda bilgi edinebilirsiniz. 

Kanal Tedavisi Nedir?

Kanal tedavisi, diş kökünde enfekte haldeki pulpanın tahliye edildiği ve enfeksiyonun ilerlememesi için diş kökün iyice temizlendiği endodontik bir tedavidir. Kanal tedavisi hastaların doğal dişlerini çekilmekten kurtarır ve genel ağız sağlığına çok önemli bir katkı sağlar. Bu nedenle dünya çapında yaygın olarak uygulanan bir tedavi yöntemidir. 

Hastaların da birçok defa bildirdiği gibi, kanal tedavisi ağrılı bir operasyon değildir.  Fakat, tedavi gören dişte birkaç gün süren hassasiyet hissi yaygın olarak görülen bir semptomdur. Bununla birlikte, hastalar dişlerini çekilmekten kıl payı kurtardıkları için, tedavi sonrasındaki bu birkaç günlük hassasiyeti çok önemsemezler.

Kanal Tedavisine Kimler İhtiyaç Duyar?

Melsa dentKanal tedavisi birden fazla diş probleminin çözümü olabilir. Eğer aşağıdaki sorunlardan birine veya daha fazlasına sahipseniz, diş hekiminiz kanal tedavisi önerebilir.

  • Çiğneme ve ısırma sırasında şiddetlenen diş ağrısı.
  • Derin diş çürüğü.
  • Kırık ya da çatlak diş.
  • Geçmeyen soğuk veya sıcak hassasiyeti.
  • Diş etlerinde şişilikler.
  • Karartılı veya kabarcıklı diş etleri.

 

Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kanal tedavisi genellikle bir ya da iki randevu gerektirir. Diş hekiminiz ve siz bu endodontik tedavi üzerinde anlaştığınızda, size operasyon için bir randevu verilir.

İşlem anestezi ile başlar. Diş kökü yeterince uyuştuğunda, hekim diş köküne erişir. Köke ulaşan diş hekimi, o bölgeeki enfekte olmuş pulpayı çıkarır ve diş kökününü iyice temizler. Enfeksiyondan ve bakteriden tamamen arınan diş kökü iyi bir şekilde kapatılır. Temizlik ve mühürleme işlemi tamamlandığında, dişin en son durumunu kontrol etmek için röntgen çekimleri yapılır. Son olarak diş kökü kapatılır.

Bazı kanal tedavilerinden sonra diş yüzeyini korumak için kuron ya da diş dolgusu işlemleri gerekebilir.

Bir Kanal Tedavisinden Ne Bekleyebiliriz?

Kanal tedavisi hastaların doğal dişlerini koruyarak, protetik diş tedavilerine ihtiyaç duymadan dişlerini eski işlevselliğine getirebilir. Ayrıca, problemli dişteki enfeksiyonun diğer dişlere yayılması da yine kanal tedavisi ile durudulabilir. Öte yandan, kanal tedavisi bazı nedenlerden dolayı başarısız sonuçlanabilir. Örneğin, diş kökündeki enfeksiyon çok ilerlemişse, pulpanın çıkarılıp kökün temizlenmesi ile diş kurtarılamayabilir. Ayrıca, işlem sırasında diş kökü temizliğinin yetersiz yapılması veya mühürleme işleminin kötü yapılması da kanal tedavilerinde başarısız sonuçlar getiren faktörlerdir.

Melsa dent

Tedavi Sonrası Bakım Ve İyileşme Süreci

 

Kanal tedavisi sonrasında birçok hasta birkaç gün sürebilen bir hassasiyet hissi yaşar.  Bazı hastalar ise ısırma ayarında bozulma, iltihaplanma ve diş etinde şişme görebilmektedir. Tedavi sonrasında hastalara genellikle bir takip randevusu verilir. Bu randevuda hekim  eğer yukarıda sayılan problemler hastada varsa buna müdahale edebilir, ilaç tedavisi, yada tavsiyeler  sunabilir. Acil durumlarda ise takip randevusunu beklemeden derhal diş hekiminizi görmeniz önerilir.

Normal şartlarda hastaların bir haftadan daha kısa bir süre içinde iyileşmesi beklenir. Özellikle iyileşme sürecinde şu hususlara dikkat etmelisiniz:

  • İyileşme sürecini geciktirdiği için, sigara içmekten kaçının.
  • Dişlerinizi düzenli olarak fırçalayıp, diş ipiyle temizliğini yapın.
  • Daha kalıcı ağız hijyeni için ağız gargarası kullanın.
  • Isırması veya çiğnemesi zor olan gıdaları tüketmekten kaçının. 

SSS

Kanal tedavisi hakkında hastalar tarafından sıklıkla sorulan sorulardan bazıları şunlardır:

Hekimim Kanal Tedavisi Önerdiğinde Yaptırmazsam Ne Olur?

Tüm Yönleriyle Kanal Tedavisi erteler veya ihmal ederseniz, dişteki enfeksiyon diğer dişlere ve hatta vücudun diğer bölgelerine yayılabilir ve bu bazen hayati tehlikeler yaratabilir. 

Kanal Tedavisi Dişimi Öldürür Mü?

Hayır, kanal tedavisi dişi öldürmez. 

Kanal Tedavisi Başarısız Olabilir mi?

Evet, başarısız olabilir. Bu nedenle diş hekimi seçiminize ve hekiminizle yapacağınız görüşmeye çok özen göstermelisiniz. 

Nitelikli Ve Deneyimli Diş Hekimlerini Nasıl Bulabilirim?

Eğer İstanbul’da diş tedavisi arıyorsanız, Tuzla‘da bulunan Melsadent Diş Kliniği’ni düşünebilirsiniz. Melsadent Diş Kliniği kanal tedavisinde üst düzey yetkinllğe ve tecrübeye sahip diş hekimlerine sahiptir.

Bu gönderiyi paylaş


WeCreativez WhatsApp Support
Temsilcimizden online destek ve randevu alabilirsiniz.
👋 Nasıl yardımcı olabilirim?